Topic: Money and Magic. Where to?

Ryu wrote:

Ah, as vrea sa stiu de ce lumea a renuntat, sau se gandeste sa renunta la jocul asta. Cei care au renuntat probabil ca nu dau pe acest forum, dar sunt sigur ca stiti destula lume in situatia respectiva. Cred ca e o lectie importanta, mai ales pentru cei noi. In felul acesta evitati jucatorii de o noapte, si ei scapa cu cativa lei in plus.

Din motivele amintite mai sus am redus extrem timpul pe care il dedic acestui joc. Principalul motiv pentru care am renuntat complet la constructed este timpul si (implicit) banii. Cand m-am apucat de joc cea mai tare si totodata 'broken' carte de pe piata costa 20€ si se numea Arcbound Ravager. Intregul deck de afinitate costa datorita acestuia max. 100€ si era 'the deck to beat'! Iar aproape 7 ani mai tarziu este imposibil sa joci magic competitiv fara investitii aberante (si nu vorbesc de aberatii statistice cu deckuri complet foliate si dci-promo-uite, sau alterate artistic). And btw, va rog sa nu incepem discutia cu hobbyurile costisitoare ca am o lista pregatita cu altele care fac placere extrem de mare si costa undeva sub 10€. Iar aici chiar nu ma intereseaza daca 10€ este RELATIV mult sau putin pentru unii sau altii, pentru mine valoarea unui carton colorat nu poate depasi pragul de 1000x costul de productie !!!
In alta ordine de idei m-am lasat de constructed si nu vad nici un drum inapoi. Am ales in schimb sa joc limited, care imho este cea mai frumoasa parte a jocului combinand cel putin 2 discipline pe care le apreciez: deckbuilding si play-ul propriuzis (iar la draft se adauga 'pick'-urile individuale). Este un format cel putin decent, care imi rapeste in medie 1 zi / luna, cativa marafetzi ($) si in cel mai rau caz cateva sinapse incinerate..

Nevertheless, va propun sa participam la un concurs de deckbuilding on a budget, ca dupa aceea sa ne mai dam o data cu parerea cat de usor (sau nu) este sa construiesti un deck competitiv cu un buget restrans si fara resurse aditionale (fara imprumut, fara carti mostenite, fara a deschide singurele 4 boostere de WWK din care extragem 4 planeswalkeri).

Last edited by m0nstersnatch (2011-03-07 19:01:00)

Re: Money and Magic. Where to?

Super tare postul tău. Mi-a plăcut mult de tot. Iar ultima parte cu deck-ul on a buget, chiar am putea face așa ceva. Frumoasă idee.:D

http://pwp.wizards.com/9212457895/Scorecards/Landscape.png

Re: Money and Magic. Where to?

Salutare!

Mda, daca tot sunt si posturi off topic, sa zic si eu ca, desi nu m-am apucat de mult timp de magic, dupa cateva luni de joc era clar ca daca valoarea unui deck nu depaseste minim hai sa zicem 100$ ca sa nu zic mult, atunci nu poate sa fie competitiv. Iti poate lua cheful de joc instant cand vezi ca pur si simplu n-ai ce face cu un deck de buget, pentru ca ce-a zis Ryu cu "sa incercam sa si pierdem cateodata", asta merge, dar pana un anumit punct. Dupa aceea, mai da-i dracu', vrem sa si castigam ocazional, si nu e vorba aici despre liga profesionista. Iar daca tot suntem la preturi, daca stam sa ne gandim, tot jucatorii (acum bineinteles din intreaga lume vorbind) sunt "de vina" (so to speak) ca preturile sunt asa de mari. Sunt asa de mari pentru o singura cauza: playerii sunt dispusi sa plateasca sute de dolari pentru o carte. Daca vom ajunge la un moment cand cineva schimba Jace, The Mind Sculptor pentru Koth Of The Hammer (bine ca am exagerat aici, dar... get the picture) pur si simplu pentru ca unuia ii trebuie Jace si altuia Koth, atunci vor scade si preturile. Dar, oameni buni, un singur cuvant: GREED!!

http://pwp.wizards.com/8213665292/Scorecards/Landscape.png

Re: Money and Magic. Where to?

Îs curios ce PW o să scoată Wizards la toamnă, când ne părăsește Jace the Buget Sculptor.

http://pwp.wizards.com/9212457895/Scorecards/Landscape.png

Re: Money and Magic. Where to?

Nicol Bolas, he whose cost is above all. cool

Re: Money and Magic. Where to?

singerete wrote:

Îs curios ce PW o să scoată Wizards la toamnă, când ne părăsește Jace the Buget Sculptor.

Liliana si Garruk... singurii pw originali care n-au doua sau mai multe carti. Honestly, la cat mai putine mythic staples... may they all be very, very restrictive.

Re: Money and Magic. Where to?

<3 cat de flavourful ar fi ca Lilica sa revina, cat timp Jace ramane in urma si plange.

Si totusi, Tezzy nu e deja material de noul jace?

Re: Money and Magic. Where to?

Nu nu, prea restrictiv... o mitica n-ajunge la costuri aberante de-alea decat daca merge in majoritatea deck-urilor pe culoarea aia. Tezz o avut momentul lui de glorie ca ii set nou si ca exista un deck competitiv cu el, dar o sa scada, zic eu... oricum, titanii o sa trebuiasca inlocuiti cu ceva in m12 neutral

Re: Money and Magic. Where to?

si cand o sa apara m12 cu inlocuitorii lor, tot o sa domine standardul pana la rotatie?

NEEDS MOAR JACE...
http://pwp.wizards.com/3213663561/Scorecards/Landscape.png

10

Re: Money and Magic. Where to?

Silviu wrote:

si cand o sa apara m12 cu inlocuitorii lor, tot o sa domine standardul pana la rotatie?

Asta e intradevar o parte din problema, dupa cum au spus-o altii inainte. Dar aici intervine iar cat de mult tineti la standard. Jocul a ajuns la un punct in care jucatorii noi trebuie atentionati ca nu e usor sa faci un deck competitiv ieftin. In timp cred ca o sa fie un pic de repercusiuni indreptate spre Wizards (cel putin sper hmm).

Ziceam de a pierde din cand in cand, dar asta nu inseamna tot timpul. E fain sa castigi. Jocul e de asa natura, incat e totdeauna un invingator. Poate asta e iar ceva care ar trebui adresat: dupa cum zicea m0nstersnatch, actualmente e prea scump sa te mentii o vreme indelungata in top. Pur si simplu nu are rost, exceptand daca ai fondurile necesare, si vointa sa le depui in contul WotC. Idei de genul building on a budget sunt excelente. Toata lumea poate participa fara resentimente. Problema e insa pentru cei care au deja cartile scumpe, fie cumparate fie norocul booster-ului (sau pasate la booster draft roll). O diferentiere in mini grupuri probabil ca va fi oricum. Sa spun drept nici nu pare o idee rea, acum ca o spun. Si nu cred ca cei care au cartile si fondurile necesare ar trebui stigmatizati. Le place jocul, sunt destul de nebuni sa investeasca in el, treaba lor. Se ajunge evident la aberatii, dar alternative exista.

Ca si exemplu de ce renunta lumea: cand am inceput sa joc am fost in jur de 4-5 jucatori. Unul din noi era foarte competitiv (damn black players). Bugetul care il aveam la vremea respectiva nu imi permitea carti mai scumpe de 4-5$, limita tacit impartasita si de restul. Problema a fost insa cand lumea a mers peste acea limita. In final jucatorul negru a ajuns sa renunte la joc, unul din motive fiind ca pur si simplu nu isi permitea sa fie mereu in partea castigatoare. Magic-ul actual insa nu iti permite asa ceva inevitabil, sa castigi pe termen lung, doar daca ai banii necesari.

Sunteti destui incat sa va satisfaceti toate nevoile. Cel putin asa cred. Nu vad de ce nu ati pune problemele Magic-ului pe masa, si sa stati sa le discutati. Problemele jucatorilor, sau organizatorice sunt din cate vad dictate de problemele cu jocul in sine. I guess nobody's perfect smile.

Re: Money and Magic. Where to?

Hai să nu facem propagandă anti Standard, pentru că până la urmă asta generează topicul ăsta. Evident că și topicul la rândul lui e generat de prețurile aberante pe care le au cărțile, prețuri generate de shopurile mari de singleuri pe care oricum asta le interesează. Să scoată bani. Wizards doar au chochetat cu ei și au acceptat situația, pentru că ei sunt un generator de bani. Dacă shopurile vând cartonașele noastre cu 100$ bucata, asta nu-i rău pentru că ele o să cumpere boostere de la noi ca să le desfacă iar playerii la rândul lor vor cumpăra mai multe boostere în eventualitatea de a le ieși mitica de 100$ cu o infestitie minimă de 3-4$ (cât ii un booster). Oricum, Wizards sunt Wizards, jocul se joacă și așa, lucru dovedit de numărul din ce în ce mai mare de participanți la GP-uri și PT-uri.

Legat de împărțirea comunității pe criterii de am cărți scumpe deci pot juca competitiv și nu am cărți scumpe deci nu pot, este o idee proastă de tot. Eventual o asemenea divizare s-ar putea realiza într-o comunitate de 50-60 de jucători, nu în una de 20-30 de jucători din care vin constant 14-15.

Overall, sunt de acord că apariția miticelor și a prețurilor aberante ale acestora a generat nemulțumire în rândurile noastre ale jucătorilor, dar acest lucru este si mai deranjant într-o țară cu venituri extrem de mici. Normal că nu-ți permiți să dai 100$ pe un Jace. Jocul se schimbă iar cei care-l plac cu adevărat se vor adapta în așa fel încât să-l joace, chiar și competitiv.

http://pwp.wizards.com/9212457895/Scorecards/Landscape.png

12

Re: Money and Magic. Where to?

OK, m-am bagat cam tare in Standard intradevar. Aici depinde de comunitate si de cum se joaca. (Ca si idee, imi place Standard-ul actual, mi se pare mult mai variat ca acum 3-4 ani.)

Divizarea comunitatii insa nu cred nici eu ca e o idee buna. Ma gandeam ca daca exista lume care se tot plange ca nu le convine Standard-ul, ca e prea scump, de ce nu fac ceva legat de asta? Evident ca sunt de acord ca o comunitate trebuie sa ramana unita. Asta o si face comunitate, plus ca e numai de castigat din asa ceva (daca e sa fii si pragmatic). Cum ziceai si tu insa, tot ce trebuie facut e un pic de adaptare la noul sistem de editii. Exista destul spatiu de manevra pentru fiecare dorinta.

Last edited by Ryu (2011-03-08 15:05:33)

Re: Money and Magic. Where to?

Plus că eu n-am auzit lumea să se plângă de Standard că-i prea scump (mă refer la comnitatea noastră). În schimb că le-ar plăcea să joace blue dar a juca fără Jace e ca și cum ai conduce o mașină cu frâna de mână trasă, asta am auzit big_smile

http://pwp.wizards.com/9212457895/Scorecards/Landscape.png

Re: Money and Magic. Where to?

Dincolo de bani, la polarizarea formatului in jurul miticelor se vede alta problema. Prea multe carti cheie la aceasta raritate... tezzeret e ok, dar cand ai carti gen primeval titan si jace, care pur si simplu merg in aproape orice deck pe culorile lor, magic-ul isi pierde din diversitate. Dincolo de profituri wizards vrea sa evite combo-uri broken si deck-uri degenerate care spulbera formatul lor competitiv, si magic ii mai usor de tinut sub control daca ei decid care-s cartile broken. Asa ca, tu fiind marele Wizards, de ce sa nu impingi jocul intotdeauna in directia care o vrei tu, printand cate o carte prea puternica la o culoare sau alta? De ce sa nu fortezi strategii dominante, sa creezi diversitate si variatie de la o rotatie la alta doar prin printarea a doua, trei carti un pic prea puternice? Pentru ca pana la urma nu face mare diferenta daca pierzi in mod repetat la acelasi deck (fie el affinity, fae sau jund) sau la aceleasi carti (ravager, jitte, bitterblossom, bloodbraid, titan, jace, ce-o mai fi) ca jocul tot pierde din diversitate. Conteaza daca pentru ca sa joci control faci splash de alb, negru sau rosu la un albastru format din aceleasi mana leak, preordain si jace? Conteaza daca folosesti primeval sa faci ramp in valakut-uri, eldrazi sau d-force? Sau de fapt ce conteaza ii ca nici o carte nu ar trebui sa mearga in atatea deck-uri fara sa aiba drawback-uri? Magic inseamna limited fodder, staples, si "build around me" cards. Too many of the first two, too few of the latter.

Re: Money and Magic. Where to?

O să-mi dau și eu cu părerea legat de cărțile definitorii ale standardului.

Deși nu am mai jucat standard de ceva vreme și habar nu am care sunt acum acele cărți, pot să vorbesc din experiența trecută, de când eram și eu la curent cu standardul. Înainte de Shards of Alara, de fapt înainte de Alara Reborn cu al său Bloodbraid Elf care a definit Jundul care a apărut imediat după aceea, înainte de asta aveam impresia că puteam fi un deck builder. Adică puteam să îmi arunc elfii mei nebuni într-un deck și să bat alt deck de 400 de dolari, sau care erau prețurile cărților înainte de mitice. Pe vremea aia toți care jucatm în Cluj jucam deckuri proprii, invenții proprii, și toți eram deck builderi. Eu jucam elfi, Ovidiu juca mimicul, Sebi goblini și așa mai departe. În același timp, pe tărâmurile competitive, lumea juca Black-White tokens și alte deckuri competitive care erau atunci. Dar când au avut loc calificările pentru naționale și au venit timișorenii cu ale lor deckuri competitive, noi ne-am descurcat. Cu deckurile noastre improvizate, "necompetitive". Ovidiu a spulberat cu al lui mimic, eu am bătut bw tokens cu elfii, etc. Ideea era că era fain să îți faci deckuri și chiar funcționa.

După ce a apărut Alara Reborn și a apărut Jundul, mi se pare mie că totul s-a schimbat și s-a ajuns la situația de care spune Gabi, și anume că sunt niște cărți care definesc standardul și care țin alte idei îndrăznețe departe. La început am crezut că îs în stare să fac eu deckul care bate Jundul (HAHA) dar evident că am failuit teribil. Și în final am ajuns și eu să iau deck de pe net și ăsta a fost sfârșitul oricăror încercări de deck building din partea mea.

Nu zic că Standardul de acum e boring, ci doar că (deși nu mai joc și s-ar putea să mă înșel) e puțin limitat în builduri și nu prea permite idei îndrăznețe decât imediat după un release când toată lumea e încă confuză și nu exista încă niște arhetipuri bine stabilite.

Re: Money and Magic. Where to?

I think you're exactly right. Eu de multa vreme ma plang ca lumea nu are creativitate si tot ce face e ca fura deckuri de pe net. Asa ca se ajunge la o situatie care mie mi se pare foarte neatragatoare si ma face sa stau acasa: aia care isi permit copiaza deckurile competitive si le joaca si aia care nu isi permit dau in stanga si in dreapta cu hate. So from my point of view I wholeheartedly welcome ideas like building on a budget.

Si spui tu Sergiu ca hai sa nu facem propaganda contra standard, dar adevarul e ca lumea asta incepe sa simta, scarba si plictiseala fata de standard. Si incet incet se refugiaza in formate fun si casual. Din punctul meu de vedere prea incet tongue Eu zic ca uneori unele bisericute ne-ar prinde bine, nu ar insemna neaparat ca comunitatea ar fi distrusa. If you ask me, toata comunitatea asta a noastra ar putea fi mai mult decat ii, lumea nu sta la o bere sa vorbeasca un pic, dar chestiile astea is impedicate de probleme practice aka lipsa de local si alte de-astea, asa ca nu ai ce-i face deocamdata.

I comfort myself with the thought that Magic is ever changing si fie ca iti place sau nu, situatia tot o sa se schimbe.

Re: Money and Magic. Where to?

Sunt şi eu de acord cu cele două Laura. De fiecare dată când am venit la FNM cu ceva trăznaie de deck de-a mea care-mi plăcea că na, aşa mi-o căşunat mie smile, am auzit din aproape toate părţile: "ştii, în deck mai tre să bagi cartea X" sau "joci alb fără cartea X?!". Cred că şi replicile de genul ăsta sunt un simptom al fenomenului pe care l-a descris Laura B: "sunt niște cărți care definesc standardul și care țin alte idei îndrăznețe departe".

Re: Money and Magic. Where to?

Vlad wrote:

Sunt şi eu de acord cu cele două Laura. De fiecare dată când am venit la FNM cu ceva trăznaie de deck de-a mea care-mi plăcea că na, aşa mi-o căşunat mie smile, am auzit din aproape toate părţile: "ştii, în deck mai tre să bagi cartea X" sau "joci alb fără cartea X?!". Cred că şi replicile de genul ăsta sunt un simptom al fenomenului pe care l-a descris Laura B: "sunt niște cărți care definesc standardul și care țin alte idei îndrăznețe departe".


Yeapp, si eu am auzit asta acum la gameday: aaaa, ti-ar trebui 4 de Vengevine intr-un deck de Elfi. Ei bine, eu cu unul am reusit sa castig Game Day-ul din Mures (si sa fiu sincer, tare m-am bucurat, de cand joc magic, asta e primul meu castig), dar n-am putut face aproape nimic la Cluj. Si acum de unde sa scot eu 3x35$ pentru 3 carti? Nevertheless, am avut o zi foarte faina.

Cheers!

http://pwp.wizards.com/8213665292/Scorecards/Landscape.png

Re: Money and Magic. Where to?

Nici eu nu m-am bagat de mult in Magic, dar de cand sunt, ma pasioneaza, am gasit un hobby care imi rapeste din timp, dar what a f... cu ceva trebuie sa imi umplu ziua.
Nu o sa repet ca ambele tabere au dreptate, o sa incerc sa expun putin cel de organizator.

Stiti ca in Mures nu e o comunitate asa de dezvoltata, in afara de Peter, cam toti am inceput cu M10 ...
In tot acest timp fiecare a luat carti, am facut deckuri, am invatat and so on.
Unii vor sa joace standard, altii pauper, altii se pling cam tot asa ca nu au Jace si cei care au ii bat si asa mai departe.

Eu personal am inceput sa organizez evenimente si imi dau seama cu zi ce trece ca e greu sa le faci la toti pe plac, asa ca deobicei aleg calea de mijloc sau gasesc solutii. E clar ca nu o sa reusesc sa multumesc pe toti, insa na, incerc.

Unii s-au lasat deja de MTG ca nu au bani de carti. Multi insa continua, pentru simplul motiv ca le place. Sper sa vina si altii in timp si sa avem jucatori noi. E un cerc care a fost, va fi si nu o putem schimba.

Totusi sunt solutii:
- cei care nu vor sa investeasca in deckuri banoase, probabil nici nu vor sa fie foarte competitivi, sau vor incerca sa faca deckuri traznite (fara a baga carti Jace, Koth etc). In unele cazuri vor castiga, in altele vor pierde, dar ramane distractia. Acestia (la Mures cel putin) se baga la concursuri cu taxa mica sau zero si joaca for fun si mai cumpara cate un booster, poate iese ceva sa schimbe.

- cei care sunt competitivi, investesc bani in deckuri, in boostere, in tot ce misca in MTG. Nu ii poti oprii de la a fi competitivi, le au in singe. Vor sa joace la nivel inalt si vor la competitii. Sa nu uitam ca totusi ei intretin locatiile din orase, vanzarile, pentru ca vrem nu vrem, in spate e un business care daca nu e alimentat, cu putini sau mai multi bani, moare. Moare business-ul, ajungem sa jucam acasa, intre prieteni sau pe Cocatrice.

- compromisuri: asa cum s-a discutat, concursuri cu house rules, deckuri in buget, paupere, etc, ceva care sa faca pe toti sa fie competitivi, cel putin intr-o zi anume.

http://pwp.wizards.com/8213665314/Scorecards/Landscape.png

Re: Money and Magic. Where to?

Silviu wrote:

si cand o sa apara m12 cu inlocuitorii lor, tot o sa domine standardul pana la rotatie?

garantat ! din fericire inlocuitorii titanilor nu sunt obligatoriu alte creaturi mistice. daca nu ma insel titanii au fost ceva de genul 'key selling points' in M11 iar acestea pot fi inlocuite in M12 de ex cu 5 landuri mistice, sau 6 enchantmenturi, sau sau sau..

Re: Money and Magic. Where to?

m0nstersnatch wrote:

acestea pot fi inlocuite in M12 de ex cu 5 landuri mistice, sau 6 enchantmenturi, sau sau sau..

Sau cu niste legend-uri faine pentru edh, reprint-uri la planeswalkerii originali, cate un spell mare, bombastic si reprezentativ la fiecare culoare, si sa lase constructed pentru raritati mai mici. Daca printeaza ciclu de land-uri la mythic, magic se duce pe apa sambetei. Ce fel de core set balansat ii ala care are carti care domina standard-ul pe toata perioada lui? Oricum, asteptam si vedem... mai ales ca urmeaza al 3-lea set din Scars, si de obicei al 3-lea contine chestiile jucy... wizards stie ca ultimul set se vinde cel mai prost, asa ca intotdeauna baga ceva chestii jucabile in el.

Re: Money and Magic. Where to?

Mda, is de acord cam cu toate ce s-au zis pe aici.

Prea multe mitice au preturi aberante din motive competitive, care sincer sa fiu, n-ar trebui sa influenteze jocul magic din rest.

Exemplu: au iesit 5 titani in M11, din care primeval a definit deckul de valakut, care a spulberat cateva turnee, si deci pretul creste la peste 40$. Pe vremea aia frost titan era vreo 10 dolari max, si sun titan tot pe acolo.

Sun titan si frost titan au inceput sa apara in deckurile UW de control: Frost titan pentru simplul motiv ca opreste alti titani cu abilitatea lui, si sun titan pentru card advantage in unele deckuri, si ce se intampla? Frost titan creste la 20 de dolari, dar sun titan ramane ieftin. De ce? Pentru ca frost titan are impact direct asupra bombelor din standard (creaturi), astfel incat opreste miticele care au definit competitiile pana in momentul ala, (baneslayer, grave titan, primeval), dar Sun Titan n-are nici o legatura cu ceilalti titani, el isi face treaba cu combinatia de carti pe care TU o ai, nu pe care o are oponentul, si deci e EXPENDABLE, poate fi inlocuit cu orice altceva daca vrei.

E pur si simplu o bataie intre bomb- counter bomb. Daca acuma ar aparea in setul viitor un oblivion ring pe blue (aberant sa fie asa hate, dar e un exemplu) ar costa in jur de 25 de dolari, pt ca scapa de jace! Evident, scapa si de Frost titan, dar asta nu o sa-i scada pretul nici la frost titan, nici la jace, ci doar o sa i se umfle pretul propriu. ASTA E PROBLEMA! Exemplu perfect asemanator: jace mic... e 10 dolari. e cel mai scump pw mic.De ce? castiga meciuri? cacat, e mai slab ca si garruk. Trage carti, da, si ultimate-ul lui e bun in cel mai bun caz in limited , dar e counter-productive in rest. si atunci de ce e 10 dolari? pt ca blocheaza jace mare, fiind mai ieftin ca ala mare, si poti sa-l tii pe masa ca si auto-detroy big jace. E pur si simplu un sistem retardat de creste-> nu scade, decat dupa ce iese din standard.
Thx a lot Wizards

Preturile cresc din cauza competitiilor, si nu scad nici daca apare hate pt cartea respectiva.

Daca s-ar gasi cumva o metoda sa si scada preturile la miticele astea aberante, ar fi ceva frumos.

si sa nici nu vorbim de inferno titan...

Re: Money and Magic. Where to?

Ionut wrote:

dar sun titan ramane ieftin. De ce?

Eu zic ca pentru ca o fost promo de pre-release. Supply and demand defineste piata secundara, si exceptand cazuri de-astea supply-ul de mythics intotdeauna o sa fie suficient de mic incat resellerii sa poata fixa ce pret vor.

Re: Money and Magic. Where to?

Cred că ma apuc serios de MTGO. Că posibil să nu mai am cu cine juca Standard in real life.

http://pwp.wizards.com/9212457895/Scorecards/Landscape.png

Re: Money and Magic. Where to?

Pai di ce? Din cate am inteles ala ii si mai scump...