Am primit mai multe ”cereri” de sfaturi privind deck-uri de pauper, deci fac un post care să fie luat drept referință pentru toți cei care nu știu să-și facă singuri deck-uri.
REGULA DE BAZĂ când nu știi încotro să o apuci este și va rămâne principiul de deckbuilding numit Sligh. Am tot zis-o și o să o mai repet, până se prinde. Acest principiu numit Sligh este unul dintre cele mai vechi și mai eficiente și se poate aplica oricărui format, fiind însă îndeosebi de folositor atunci când vine vorba de Pauper pentru că acest format încurajează deck-urile agresive (aggro).
Așadar, principiul Sligh constă în a folosi la maxim mana (și implicit și cărțile din mână) pentru a termina jocul cât mai repede. Frumusețea acestui Sligh stă în faptul că tu alegi cărțile care le vrei pentru a ocupa un loc în deck în funcție de costul de mana și nu în funcție de ce face cartea în sine. Asta îți oferă o maximă flexibilitate în deckbuilding și în același timp îți garantează că deck-ul este eficient, cam indiferent de ce cărți alegi tu să introduci în el.
The Sligh principle: (notă: Xcc = X converted mana cost creature)
1cc - între 9 și 13 bucăți - exemplu de creatură pentru acest slot: Doomed Traveler
2cc - între 6 ș 8 bucăți - exemplu de creatură: Ashmouth Hound
3cc - între 3 și 5 bucăți - exemplu: Blind Zealot
4cc - între 1 și 3 bucăți - exemplu: Archaeomancer
X spell (poate fi orice spell la orice cost, dar e bine să fie în tema deck-ului) - între 1 și 3 bucăți
burn sau removal - între 8 și 10 bucăți
mana - între 22 și 26 bucăți (depinde și de câte creaturi sau spell-uri ai la costul de 4 mana sau mai mult)
Un exemplu de deck clasic de sligh îl puteți găsi aici: http://deckbox.org/sets/220381. Tot la submeniul pauper de la mine de acolo mai puteți găsi câteva deck-uri de Pauper bune, zic eu. Singurul pe care l-am testat (am și luat primul loc cu el) este acesta: http://deckbox.org/sets/158842, însă de atunci au mai apărut 2 seturi (AVR și M13) și lucrurile s-au schimbat major odată cu reapariția mecanicii de exalted, precum și a noilor removale gen Murder și Searing Spear.
În general este ideal să se folosească creaturi cât mai eficiente, preferabil cu evasion de orice formă (flying, intimidate, unblockable, landwalk de orice fel) pentru a lovi adversarul cu fiecare atac. Slăbiciunea acestei strategii stă în abilitatea adversarului de a îți distruge creaturile tale și/sau în creaturile lui cu lifelink. Dacă jocul durează prea mult și adversarul reușește să îți țină piept și să pună la rândul său pe masă creaturi mari sau cu lifelink, atunci foarte probabil că vei pierde. O creatură foarte eficientă în a distruge deck-urile de Sligh este Seraph of Dawn, pentru că acel lifelink+flying+4 toughness va fi un zid greu de spart.
Deși a fost strategia cea mai folosită de mine în decursul vremii (la Pauper și Budget), de departe cel mai frumos deck de pauper pe care l-am folosit și construit (mi-a luat locul 1 din prima, precum și încă vreo alte 2 clasări pe podium) a fost acesta: http://deckbox.org/sets/17211. După cum puteți observa, folosea o tonă de discard pentru a lăsa adversarul fără opțiuni. Ce intra pe masă era scos cu removal și Crypt Ripper rezolva rapid cam orice adversar nepregătit, însă țineți minte că acel deck a fost o simplă speculație a vremii, din moment ce singurul removal 100% folosibil în Pauper era Doom Blade. Ori Crypt Ripper era black și, jucat doar când era în afara pericolului de Grasp of Darkness sau Lightning Bolt era aproape imposibil de scos de pe masă.
Altă strategie foarte bună în Pauper (dar care nu folosește principiul Sligh) este mecanica Infect, deci un deck BG de infect cu Glistener Elf, Blight Mamba și Plague Stinger complementate de efecte de pump gen Titanic Growth sau Mutagenic Growth pot termina meciurile FOARTE rapid. Să nu uităm că e negru, deci poate lejer scoate creaturile adversarului de pe masă. De fapt, cred că momentan negru are absurd de mult removal bun pentru pauper, instant speed sau sorcery speed, de la Tragic Slip la Sorin's Thirst, de la Murder la Grim Affliction. Ai de unde alege!
Sper că v-a fost de ajutor acest mic tutorial și vă așteptăm joi și sâmbătă la Magic!
Rareșul