Topic: [Extra] RPG Session

In urma discutiei cu Adrian de saptamana trecuta, si vizita la barlogul lui, mi-a venit un chef de a conduce un RPG. Desigur, ar putea sa existe niste probleme, ca de exemplu necunoasterea regulilor, sau ca unora le-ar fi frica, fiindca nu au ai jucat etc. Din acest motiv, m-am gandit la un mod nou de a face lucrurile. Il numesc: Rules Free RPG!

Despre ce este vorba: cei interesati sa se joace un RPG, n-au decat sa-mi comunice ca vor, si sa se gandeasca la un personaj, nimic mai mult. Nu trebuie sa stie nicio regula, nu-i trebuie niciun zar, nimic. Ce trebuie sa faca cel care doreste sa se joace, nu exista decat 2 reguli:

1. Trebuie sa-ti creezi un personaj bine gandit, cu un background cat de cat intemeiat, nicio alta limitare.

Ce inseamna regula 1? Regula 1 inseamna ca din partea mea poti fi Jace Beleren sau Darth Vader, cat timp cunosti bine personajul si il stii interpreta ca lumea in timpul jocului. Tot ce tine de reguli, ma voi ocupa eu. O sa am grija sa va echilibrez personajele. Va trebui sa tineti cont de acest lucru. Daca va alegeti sa jucati ceva mare bengos gigi nu-stiu-ce, atunci sa fii pregatit ca toata flota imperiala va fi pe urmele tale. Daca background-ul personajului este ca: "Fac parte dintr-o rasa straveche de dragon-blooded vampire wizard robots care nu se arata nimanui, dar eu sunt aici, pentru ca am violat-o pe fiica inaltei preotese si am fost exilat", sa te astepti ca vor fi nenumarate vanatori de recompense pe urma tale.

2. Personajul poate fi inspirat, dar nu are voie sa fie copiat, trebuie sa fie original.

Ce inseamna regula 2? Regula 2 inseamna ca nu puteti fi Jace Beleran sau Darth Vader, nici un planeswalker care seamana cu cel dintai sau un evil sith lord care seamana cu cel de-al doilea. Dar, puteti fi personaje inspirate. Ce rost are aceasta regula? Are rostul de a va starni imaginatia si creativitatea, in acelasi timp, daca personajele voastre vor fi originale, o sa va fie mai dragi, si o sa va faca mult mai multa placere sa va jucati cu ele.

Acum, dupa ce am terminat de spus regulile, mai vreau sa va dau niste tips:
1. Lumea este creata de voi: daca vreti ceva fantasy, sa va ganditi sa aveti personaje wizard sau mai stiu eu, daca vreti SF, sa va faceti personaje time traveller, daca vreti ceva supernatural, fiti vampiri in mediul zilelor noastre, daca vreti ceva extravagant, n-aveti decat. Eu o sa modelez lumea pe masura personajelor pe care le voi primi de la voi. De asemenea, nu-i neaparat ca toate personajele sa fie din aceeasi categori. Nu exista nicio problema cu o aventura intreprinsa de Indiana Jones si Iron Man.
2. Sa nu-mi spuneti inca personajele, doar ganditi-va la ele. Mi le veti comunica separat, si veti spune celorlalti jucatori doar cat trebuie sa stie ei. Daca doriti ca personajul vostru sa aiba un trecut intunecat in care ascunde ceva, nu trebuie sa-l dezvaluiti celorlalti, va fi cu atata mai interesant cand o sa afle.
3. Nu intreprindeti personaje de sex opus. Este foarte greu sa joci un personaj feminin daca esti barbat sau invers. Trebuie sa acceptam adevarul: nu intelegem sexul opus, asa ca nu avem cum sa intram in rolul unui astfel de personaj.
4. Incercati pe cat posibil sa colaborati. Chiar daca un personaj este negativ, sa incerce sa gaseasca o modalitate de a conlucra cu ceilalti; dezbinarile in cadrul echipei nu sunt placute.

In cazul in care asteptarile mele sunt prea vagi, ne putem intelege cu totii de un setting si de un anumit power level pe care sa-l aiba personajele, ca sa fie mai simplu. Oricum, eu v-am dat mana libera, vreau sa simtiti farmecul a ceea ce inseamna RPG, fara restrictii. De asemenea, astept orice fel de propuneri in acest thread. Va rog cei interesati sa se faca vazuti, si vom stabili toate cele necesare pentru a ne distra.

http://pwp.wizards.com/5208063897/Scorecards/Landscape.png

Re: [Extra] RPG Session

eu, desi am mai discutat cu tine despre RPG mai demult, tot nu am inteles mare lucru! deci cred ca cei care habar nu au despre asa ceva (si tre sa zic ca nici eu nu am foarte multe) cred ca se uita acum si zic "WTF"....

eu zic ca ar fi bine sa faci o mica prezentare cam ce o sa fie, sau ce inseamna sa joci acest RPG, ca pt unii, inclusiv pt mine, e greu sa decid daca vreau sa particip, pana cand nu stiu nimic...

ce facem? eu o sa zic ca sunt xy cu puterile xx si cu background yy si nu avem nimik, nici figurine, nici zaruri, nici hartie, nimic...si stam la povesti? seamana mai mult cu povesti de groaza de langa tabara de foc decat RPG tongue


Zici de asemenea ca sa avem aceeasi power level... what power level... eu zic ca sunt zeul toturor lucrurilor, iar celalt scufita rosie... roll scufita ce o sa stie la level 2 ?

Sper ca nu te-am offensat, dar cred ca trebuie sa ne explici un pic mai mult cam ce o sa fie, sau cum. Stiu ca nu vrei sa dezvalui tot sa fie mai interesant, dar macar sa aiba sens si pt noi muritori-care-nu-am-jucat-sute-de-RPG-uri

Spor

ps. poate ar fi bine sa ne zici ca fiecare personaj va avea x special powers si y puncte slabe, tu vei fi game master si ne zici ce se intampla, parcurgem firul actiunii in timp ce dobandim experienta/ puteri...sau ceva

Re: [Extra] RPG Session

Eu drept sa spun initial cand mi-ai zis de RPG m-am gandit ca vrei sa pornesti o sesiune de D&D RPG dar dupa ce-am vazut post-ul m-am dezumflat putin. La D&D ai Character Sheet-urile alea care-ti tin evidenta personajului, ai cartile care-ti ofera inforamtiile despre monstii care apar in joc, ai cartile care-ti ofera tie detalii, Dungeon Masterului.

Dar asa, fara toate astea, mi se pare putin cam ... nici nu stiu ce sa zic... lax.

http://pwp.wizards.com/9212457895/Scorecards/Landscape.png

Re: [Extra] RPG Session

Mersi de reply, Gyula. Nu mi-am dat seama ca nu e foarte clar ce-mi doresc de la voi si ma miram de ce nu raspunde nimeni. O sa ma adresez fiecarei probleme propuse de tine.

ce facem? eu o sa zic ca sunt xy cu puterile xx si cu background yy si nu avem nimik, nici figurine, nici zaruri, nici hartie, nimic...si stam la povesti? seamana mai mult cu povesti de groaza de langa tabara de foc decat RPG

Pe jumatate corect. Fiecare va zice ca este xy u puterile xx si cu background yy. Daca e nevoie de figurine, le vom folosi, dar asta depinde de power level (la care revin imediat). Si in rest, da, stam la povesti, din punctul vostru de vedere. Aici e partea importanta. La fel cum nu dai cu zarul cand joci Diablo sau WoW, sau nu calculezi timpul intre atacuri sau daca esti in raza de actiune sau nu, asa nici aici nu trebuie sa ai de-a face cu reguli. Cu siguranta, eu o sa sistemul in fata mea, eu o sa dau cu zaruri, eu o sa va zic daca puteti sau nu sa faceti vreo actiune, dar pentru voi, ca jucatori, totul o sa decurga "ca viata reala". Nu o sa stii cat health are o creatura cu care te bati, o sa stii doar ca sangereaza mai mult sau mai putin, cam cum iti dai seama, chiar daca acest lucru poate sa te insale. Nu o sa stii daca o sabe da mai mult damage decat alta, doar daca il duci la apreciat la un blacksmith, si si acela o sa-ti zica doar ca una este mai rezistenta decat alta, si atat. Farmecul acestui stil de joc este ca reduce posibilitatea ca cineva sa faca power-gaming (adica sa se joace numai ca sa faca level up si sa devina mai puternic). De asemenea, pune accent pe personajele voastre si pe felul in care actionati si va prezentati actiunile, nu neaparat pe actiuni in sine.

Zici de asemenea ca sa avem aceeasi power level... what power level... eu zic ca sunt zeul toturor lucrurilor, iar celalt scufita rosie...  scufita ce o sa stie la level 2 ?

Nu stiu cine ar vrea sa se joace ca si Scufita Rosie, dar inteleg ce vrei sa spui. Am spus ca putem sa discutam inainte cam ce power level vrem sa aveti cu totii, si sa va incadrati cu toii pe acolo. Dar oricare ar fi power level-ul ales, sa stiti ca se va adapta scenariul. Adica, daca esti un zeu, sa nu te astepti sa te lupti contra stormtroopers, si probabil vei avea mut mai multe probleme pe cap decat Scufita Rosie. De aceea nu am pus o limita pentru inceput, fiindca vreau sa vad cam ce power level doriti voi. Puteti sa alegeti sa fiti zei, si sa ne jucam asa, nu stiu ce alt RPG va mai ofera asta. Daca vreti sa aveti doar semi-puteri, ca si Legolas, fine with me. Daca vreti sa aveti puteri la nivelul celor din X-Men, fine with me. Vreau sa vad VOI ce doriti, nu vreau sa impun nimic. Dupa ce intra mai multe propuneri, o sa ne decidem unde ne situam, si ceilalati, care sunt sub sau mult deasupra nivelului ales, isi vor modifica personajul. Adica, si Scufita Rosie poate fi de neoprit daca si-a vandut sfletul lui Baal si a pus mana pe Sabia Inflacarata a Celor 10.000 de Calareti Galactici ai lui Xandoran (completely made up). Ma intereseaza personajele voastre, nascute din imaginatia voastra, fara limite. Altfel, nu are farmec imaginatia.

tu vei fi game master si ne zici ce se intampla, parcurgem firul actiunii in timp ce dobandim experienta/ puteri...sau ceva

Trebuie sa intelegeti ca acum suntem in prima faza, in care doar discutam personajele. Dupa ce s-a stabilit cine ce va fi, ma voi ocupa ca personajele voastre sa fie transpuse in numere p character sheet-uri, dar la care voi avea acces doar eu. Adica, ganditi-va la viata reala, Dan stie ca face arte martiale, si ca se pricepe binisor, dar nu stie ca are 4-5 puncte (oricat ar fi insemnand asta) intr-un skill numit "arte martiale". De asemenea, stie ca este puternic, si poate sa incerce sa doboare o usa, dar nu stie ca are strength 17 si ca sa doboare o usa de lemn standard ii trebuie 14-15. Intelegeti ce vreau sa zic? Dupa ce v-am transpus personajele, o sa fac si setting-ul (pe care o sa vi-l prezint inainte de joc) si scenariul. Dupa care, cand ne punem la joc, eu incep sa va povestesc, si voi nu trebuie sa faceti nimic decat sa intrati in pielea personajelor voastre. Sigur, o sa spun ca cel care aude zgomotul din departare este Vlad, ca el joaca un vanator cu experienta si cu simturiele ascutite, cel care poate actiona primul dupa ce afla de zgomot este Csabi, fiindca personajul lui are implanturi cibernetice care-i cresc reflexele si capacitatile musculare, in timp ce Dan sta deoparte si isi pregateste cutitul, nu se agita, fiindca stie ca personajul lui nu poate fi omorat decat de arme de culoare purpurie. De asemenea, nu va asteptati sa primiti experienta si sa faceti level up din senin dupa o batalie, fiindca nu mi se pare realist. Veti dobandi ailitati si puteri in functie de story, sau daca o sa consider eu ca ati folosit o abilitate de foarte multe ori sau in conditii neobisnuite care justifica upgradarea acelei abilitati.


Sper ca am reusit sa clarific lucrurile. Va rog, daca mai sunt neclaritati, spuneti-mi. Astept propunerile de la voi, nu va sfiiti. Daca doriti niste personaje ca exemple, sa-mi spuneti, si o sa va fac cateva, sa vedeti cam la ce ma astept, dar nu vreau sa va limitati.Asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa faceti personaje invulnerabile, faceti personaje interesante, cu plusuri si minusuri, ca orice personaj de poveste.

http://pwp.wizards.com/5208063897/Scorecards/Landscape.png

Re: [Extra] RPG Session

@Sergiu:

Un prieten de-al meu auzise de D&D, si vroia sa se joace neaparat, dar nu avea cum sa puna mana pe rulebook-uri, asa ca si-a facut propriul sistem pe care-l folosea cand se juca cu prietenii. Cand ne-am intalnit si am zis ca vreau sa ma joc, a zis ca bine, dar ca nu sta sa-mi explice sistemul, ci sa-mi aleg eu ce personaj vreau, si se ocupa el de reguli. Aveam la noi carti de magic, m-am uitat la Ertai, the Corrupted si am spus "I want to be that guy". Culmea, a raspuns "no problem!" M-a pus in postura unui evil warlord wizard si, daca va vine sa credeti, a introdus si elemente de strategie in joc, eu fiind nevoit sa-mi comand armata pentru a alunga atacurile oamenilor. A fost cea mai bestiala faza RPG prin care am trecut.

Problema cu D&D este urmatoarea: ca se ne putem juca, trebuie ca toti jucatorii sa citeasca Player's Handbook, care are vreo 250 de pagini. Eu propun o solutie in care nu trebuie sa va bateti capul cu reguli. Puteti daca vreti sa fiti elfi si dwarfi, fighters si wizards, n-aveti decat. Putem sa jucam totul intr-un setting clasic de fantasy. Nici nu o sa va dati seama de diferenta, atata tot ca nu va trebuie sa cititi pagini intregi de reguli pe care oricum o sa le uitati pana sa le aplicati in joc. Eu sunt Dungeon Master, si am condus zeci de jocuri, dar habar nam cum functioneaza actiunea de tackle din D&D, put si simplu pentru ca NIMENI nu-l foloseste, dar a trebuit sa-l citesc, si chiar cand m-am jucat, mi-am propus sa-l folosesc, dar e atata bataie de cap cu regulile, incat mai bine dai un atac simplu.

Regulile incetinesc jocul si intervin in situatii neplacute, si, din cand in cand, mai exista posiblitatea sa apara o neintelgere: "ai uitat sa-mi dai +1 bonus de la dodge", "nu ai declarat fata de cine-l folosesti", "ai uitat sa adaugi +4 bonus vs giants", "am folosit sense undead, de ce nu l-am simtit", "ca ala de fapt nu e undead, doar se preface, dar n-aveai voie sa stii asta" si tot felul de probleme. Credeti-ma, din experienta, e mult mai fain sa joci cu mainile libere si cu personajul bine conturat, decat cu zaruri, o hartie si personajul tau in numere. Dupa cum am spus, o sa existe reguli, ca si in orice alt joc, dar voi, ca jucatori, nu o sa aveti acces (si nici nu aveti nevoie), la numerele din spatele cortinei sau la motorul sub capota. Te intereseaza cum se misca pistoanele si cum se invarte axul cotit? Nu, vrei doar ca sa porneasca masina cand ai bagat cheia in contact si ai calcat pe acceleratie. Eu asta propun.

http://pwp.wizards.com/5208063897/Scorecards/Landscape.png

Re: [Extra] RPG Session

De acord. Deci inseamna ca ceea ce trebuie sa faca doritorii in prima faza este sa-si aleaga un personaj, adica Nume, Rasa, Varsta, Clasa, Sex si infatisare? Skill-urile cine le da?

Setting-ul cum o sa fie? Fantasy sau SF?

Eu as merge pe Fantasy big_smile

http://pwp.wizards.com/9212457895/Scorecards/Landscape.png

Re: [Extra] RPG Session

Daca va trebuie carti de d&d sa ziceti, va pasez un dvd cu tot felul smile Asta daca nu mergeti pe rpg-ul vostru freestyle (chiar curios cum o sa iasa) tongue

Last edited by Trickster (2010-04-21 09:10:48)

Re: [Extra] RPG Session

singerete wrote:

De acord. Deci inseamna ca ceea ce trebuie sa faca doritorii in prima faza este sa-si aleaga un personaj, adica Nume, Rasa, Varsta, Clasa, Sex si infatisare? Skill-urile cine le da?

Setting-ul cum o sa fie? Fantasy sau SF?

Eu as merge pe Fantasy big_smile


si eu zic ca pt prima data macar ar fi bine sa fie ceva "domeniu" sau "tema" din care alegem personajele
sa nu fie elf cu martieni cu cowboy cu bugsbunny

si sunt de acord cu Fantasy smile

Re: [Extra] RPG Session

Cum vreti voi setting-ul. De altfel, nu ai ce clasa si skill-uri sa-ti iei, Sergiu, ci background-ul personajului doar.

http://pwp.wizards.com/5208063897/Scorecards/Landscape.png

Re: [Extra] RPG Session

Deci sa inteleg ca eu doar zic, de exemplu ca vin dintr-un sat de munte, in care majoritatea locuitorilor erau de alta nationalitate si ca acolo, sus la munte era foarte, foarte frig?

Iar in rest imi spui tu mie ce rasa, clasa si alte alea sunt?

http://pwp.wizards.com/9212457895/Scorecards/Landscape.png

Re: [Extra] RPG Session

singerete wrote:

Deci sa inteleg ca eu doar zic, de exemplu ca vin dintr-un sat de munte, in care majoritatea locuitorilor erau de alta nationalitate si ca acolo, sus la munte era foarte, foarte frig?

Poveste adevărată : ))

Last edited by Vlad (2010-04-21 12:47:44)

Re: [Extra] RPG Session

Sergiu, trebuie sa te gandesti in termeni reali. Ce inseamna ca esti o anumita clasa? Ai terminat Facultatea de Roguery? Daca vrei ca personajul tau sa se comporte ca un rogue, indiferent ce intelegi tu prin asta, e doar un exemplu, fa-i un background care sa arate acest lucur, de exemplu a copilarit pe strazi, a fost angajat de ceva evil warlord drept spion, asa ceva. Eu nu o sa-ti determin ce rasa e personajul sau ce abilitati are, ceea ce vreau sa zic este ca trebuie ca totul sa aiba sens din punct de vedere al story-ului personajului si sa se poate exprima cu cuvinte reale (nefolosind termeni ed RPG). De exemplu, daca vrei sa fii un vrajitor, nu-mi spune ca poti da fireball, mai important e sa-mi spui cum fuctioneaza magia pentru tine, de unde iti tragi puterea, cum ai ajuns sa-l ai, etc. si apoi eu o sa determin cand poti si cand nu poti da fireball, pe baza personajului.

http://pwp.wizards.com/5208063897/Scorecards/Landscape.png

Re: [Extra] RPG Session

Eu nu am inteles nimic din ultimul tau post viky, da tu un exemplu concret.

Re: [Extra] RPG Session

striker wrote:

Eu nu am inteles nimic din ultimul tau post viky, da tu un exemplu concret.

Din cate am inteles eu, eu pot sa zic asa:

Sunt o elfa verde, ma cheama Nissa Revane, Arwen, or whatever, vin din tinutul Joraga de unde am plecat catre eye of ugin ca sa il opresc pe nu stiu cine sa elibereze eldrazi. Pe drum m-am intalnit cu un vampir chipes (Sorin), cu care intr-o seara la foc, am facut un copil negru-verzui, sub numele de Pulse Tracker.

Stiu sa culeg flori, sa fac de mancare si sa chem din horn toata hoarda de elfi ai padurilor inconjuratoare. Suntem multi, verzi si fiorosi!.

Re: [Extra] RPG Session

The man wants you to rrreally play your character and never be OOC (out of character). You're not supposed to be aware that you're playing an rpg and have stats and skills and so on.

Eu as fi fost interesata teoretic, dar nu am timp sa ma mai preumblu in stanga-dreapta pentru asa ceva. Poate daca ar fi fost ceva pe forum, ar mai fi mers... In plus, cred ca freestyle-ul asta s-ar putea sa fie prea mult de inghitit pentru incepatori, e mai degraba pentru cine are experienta zic eu. G'luck anyway. big_smile

Re: [Extra] RPG Session

Am inteles, ms luara :d

Re: [Extra] RPG Session

Intr-adevar, Laura a inteles bine despre ce e vorba. O sa va dau si eu un exemplu, ca sa stiu ca ati inteles despre ce este vorba.

Arkon grew up in the countryside, in a small peasant family, with low expectations and even lower aspirations. At the age of 7, a dragon attack left him orphaned of family and home, the only other survivor of the village being a 12-year-old, Marcus. After the hardships they endured, they both decided that they would become dragon slayers to avenge the loss of their home. Marcus, who was older, got accepted into the local militia and received military training, while Arkon, who was still too young, decided to travel around, helping out on caravans, hoping that he would arrive in a large city where he could lean the art of combat.

At age 11, he was accepted into the local guard of a distant forest town. He had spent 4 years, developing the skills needed to becoming a skilled swordsman. He knew that he required more skilful master in order to become a successful dragon slayer. He seized the opportunity when a band of mercenaries passed through town and joined them on their journeys. In the 2 years he had spent with them, he had already started wielding the spear, every dragon slayer's weapon of choice.

For the following 5 years, he had been in the service of a small warlord who reined over a mountainous region and ruled a dozen towns. He had mastered his fighting skills, but he knew he had more to learn. He set of on a journey to hone more exotic skills. In the following 3 years, he had travelled across many lands, and obtained what would be his most prized achievement for a long time: on his back, where he still had scars from the burning of his home, a shaman he helped carved a tattoo ward, which would protect him from the intense flames of dragons as old a a thousand years.

At age 25, he sought to become the apprentice of a renowned dragon slayer, but wouldn't know how to approach one. Instead, he thought he would return to his friend Marcus and travel together from there on. When he found out that Marcus had been slain by a dragon whom he tried to take on, but was too inexperienced, Arkon became furious and decided to hunt down the monster. He still wears that dragon's tooth around his neck, as the first trophy of his career.

Unfortunately, his career as a dragon slayer was short, just two years later, being caught in the squabbling of five small lords, he lost his right arm in the massacre of the town he was staying overnight. He started sinking into a depression. He would travel from town to town, aimlessly, finding small pleasures in sharing his adventures in the inns for a drink or two. He started venturing into the use of alchemical substances that would ease the suffering of his heart, and would have surely met his end, if not for a fateful night, when he saved a girl from hooligans in a dark alleyway.

He immediately fell in love with the girl, Arla, and suddenly the past 4 years of shame and depression were washed away. The girl took liking to him, and took him to her father, the head wizard of a local guild in a large town. There, he started his training as a wizard. Aged 36, 5 years into his training, he received the blessing of his master to take the hand of the girl he loved. After marrying Arla, he went on a 2-year journey, to conclude his wizard training.

La asa ceva m-am gandit. De aici eu pot sa trag multe concluzii, si, punand intrebari suplimentare, pot avea toate informatiile necesare pentru a transpune personajul pe un character sheet, urmand ca jucatorul sa asume rolul personajului sau drag pe care l-a creat, fara sa stea pe ganduri "la level 5, ce vraja sa-mi aleg?" Si este mult mai distractiv si mai profund pentru toata lumea.

http://pwp.wizards.com/5208063897/Scorecards/Landscape.png

Re: [Extra] RPG Session

iti dai seama ca nimeni dintre noi nu cred ca o sa-ti faca asa o descriere a unui personaj.

Eu propun sa incercam o campanie online... cumva... ca tre sa se poata.

http://pwp.wizards.com/9212457895/Scorecards/Landscape.png

Re: [Extra] RPG Session

De-acord cu Sergiu. Cum n-a mai jucat lumea de loc RPG pe aici... ar fi bine de început cu ceva cât mai normal și down-to-earth, până înțelege lumea despre ce e vorba.

Ceva D&D simplificat pentru început cred că ar strânge cei mai mulți oameni, chiar dacă sunt convins că propunerea lui Viki ar fi interensantă, cred că nu este publicul pregătit deocamdată pt așa ceva.

Re: [Extra] RPG Session

Am gasit aici un Quick Start Rules pentru D&D. Nu stiu exact cu cat ne-ar ajuta in incercarea noastra de RPG online, dar macar ne facem o idee cam cum se joaca jocu asta.

http://pwp.wizards.com/9212457895/Scorecards/Landscape.png

Re: [Extra] RPG Session

singerete wrote:

Nu stiu exact cu cat ne-ar ajuta in incercarea noastra de RPG online...

Da' online era vorba? Eu credeam că fizic, sa ne întâlnim, arunci un zar, etc smile

Re: [Extra] RPG Session

Pai cum o fi, indiferet. Eu ziceam online ca-i mai comod pentru unii dintre noi. Dar si eu as juca un D&D cu zaruri si character sheet-uri, asa ca la carte. Numa sa fie careva care sa ne ghideze.

http://pwp.wizards.com/9212457895/Scorecards/Landscape.png

Re: [Extra] RPG Session

Dupa cum am spus mai sus, daca vreti un d&d ca la carte (3.5, nu 4.0 ca in link-ul lui sergiu totusi), am eu un dvd cu pdf-uri cu aproape toate cartile aparute pentru asa ceva... cineva ar putea sa listeze player's handbook-ul, ceva character sheet-uri si ce mai considerati ca-i necesar si ati putea juca chiar ok (zaruri cu 20 de fete banuiesc ca aveti destule tongue).

Re: [Extra] RPG Session

Da, dupa cum am spus, problema cu D&D este ca trebuie sa te pui sa citesti rulebook-uri. Desigur, nu e nevoie de tot ca sa joci, dar daca esti vrajitor, sa sa vrei sa te documentezi cu 150 pagini de vraji...

Legat de live/online, eu va zic ca e foarte aiurea sa joci pe net. Este adevarat ca pentru a juca live iti trebuie mult timp si multa pregatire, dar este o experienta mult mai memorabila. Oricum, cel mai bun inceput ar fi sa ne strangem care sunt doritori, aduc si eu cartile, si explic regulile, facem personajele, clarificam nelamuririle. Eu in mare parte sunt liber toata saptamana asta care vine...

http://pwp.wizards.com/5208063897/Scorecards/Landscape.png

Re: [Extra] RPG Session

eu as juca, dar ca si multi dintre noi nu cred ca am timp 24/7 sa ma pregatesc pt joc... odata pe saptamana doar