Dupa cum am spus, nu cunosc detaliile privind editia 4, doar ceea ce am citit pe forum-uri. Intr-adevar, "simplificat" e cuvantul cel mai potrivit, si cred ca din punct de vedere al jucatorilor este o simplificare enorma. Cu ce cost apare aceasta simplificare? Un lucru general care implica doua consecinte. Schimbarea generala este prin aducerea jocului mai spre un nivel asemenea jocurilor action-RPG de pe calculator (incepand cu Diablo si terminandu-se cu WoW). Nu suna a fi un lucru foarte rau, asa-i?
Si totusi, care sunt cele 2 consecinte? In primul rand, apare o generala orientare spre combat. Oricum, D&D era mai potrivit pentru hack and slash decat era pentru role-playing in sine, dar se putea integra foarte usor intr-un scenariu unde nu batalia era esentialul. In editia 4, batalia ia primul plan, ceea ce are plusuri si minusuri: este foarte usor de planificat bataliile individuale, dar este mult mai greu sa le legi intr-o campanie care vrei sa aibe un story fain. De asemenea, ca o consecinta, personajele jucatorilor si creaturile sunt generate diferit, ceea ce pentru un DM este un lucru foarte enervant. Eu ca si DM stiu exact nivelul de putere pe care-l are un monstru prin simplul fapt ca il creez ca pe un personaj, si imi imaginez ca de tare ar fi un personaj cu acele abilitati. In editia a 4, aceasta estimare a nivelului de putere al unui monstru sau grup de monstri este mult mai greu de estimat.
In al doilea rand, editia 4 este foarte encounter-oriented, fiind aproape complet ignorat timpul dintre encountere. In afara faptului ca encountere-le sunt de obicei batalii, sunt unele neconcordante privind abilitatile personajelor, care iarasi sunt facute pentru a simplifica lucrurile. Va dau un exemplu concret. Un vrajitor in editia 3.5, putea foosi un anumit numar de vraji pe zi, datorita naturii magiei folosite de vrajitor. Asta inseamna ca daca vrei sa folosesti "sense evil" cand te lupti contra un vampir care s-a facut invizibil sau cand mergi printr-o cripta si vrei sa te asiguri ca nu vei fi luat prin surpriza, trebuie sa folosesti acelasi pool de vraji, ceea ce te indeamna sa-ti folosesti cu cap resursele si sa gandesti inainte. In editia 4, vrajile sunt limitate per encounter, ceea ce inseamna ca intr-o zi in care ai 1 singur encounter, poyi folosi vraja de 2 ori, sa zicem, si intr-o zi in care ai 4 encountere, poti folosi vraja de 8 ori, ceea ce mi se pare inconsecvent. Sigur, este o simplificare pentru jucator, dar mi se pare ca scoate din nivelul de strategie adoptat (ca si cand scoti damage-ul de pe stack ).
Cand s-a trecut de la editia 2 la editia 3, s-au facut multe schimbari care au fost radicale si incredibil de bune. In trecerea de la 3.5 la 4, nu au fost chiar asa de bune, cel putin dupa parerea comunitatii. Oricare ar fi cazul, nu putem juca editia 4, nici daca am vrea, pentru ca nu cunosc regulile, si am inteles ca pentru un DM e destul de mult de invatat pana trece. Asa ca folosim editia 3.5