nightride wrote:am inteles. si daca creatura mea ar avea double strike atunci pot da in ambele creaturi ce le blochez cu aceiasi valoare
din cauza ca mi se pare ca nu intelegi cum se decurge un atack phase, permite-mi sa-ti explic un pic:
in cazul in care un jucator ataca cu mai multe creaturi, cel care este atacat daca are mai multe creaturi poate sa opteze sa nu blocheze, sa blocheze o creatura cu toate creaturile lui, sau sa imparte creaturile care pot bloca, cum vrea el in fata atacatorilor (bine inteles tinand cont alte efecte in joc cu ar fi protectie, abilitatea de unblockable sau efecte de "most block" cum are Tangler Angler).
daca oricare dintre creaturi (indiferent daca ataca sau blocheaza) are first strike sau double strike vor fi 2 damage steps in loc de 1.
Dupa ce s-a decis care creatura pe care se blocheaza, inca in "declare blocker step" atacatorul decide in ce ordine doreste se imparte damage-ul intre creaturi care fac "block". Nota.. inca nu imparte damage-ul doar pune intr-o ordine dorita creaturile.
Daca sunt 2 damage step-uri (din cauza first sau double strike -ului) atunci in primul damage step impart damage doar cei cu first respectiv double strike. In acest moment se imparte damage-ul pt fiecare creatura, in ordinea lor aleasa, si pt fiecare creatura trebuie asignat damage letal (lethal damage)... adica DESTUL sa moare creatura, inainte ca sa poti sa imparti damage la urmatoare creatura.
Ce inseamna acest destul? De obicei este egal cu puterea creaturii care blocheaza, dar daca creatura care ataca are deathtouch, atunci este destul sa imparti 1 singur damage (incat abilitatea deathtouch zice ca si un singur damage este letal)...ori daca creatura are deja damage marcat pe ea, iarasi e destul sa imparti "cat mai trebuie" sa moare (de ex la o creatura cu 4 putere si 3 damage marcat pe ea, e destul sa imparti 1 damage...ATENTIE...multe lume nu stie asta!!)
Dupa ce atacatorul (active player) a asignat damage-ul, si aparatorul face la fel (repet impart damage doar creaturi cu first/double strike).
Dupa care chiar se da damage-ul => se marcheaza damage pe creaturi si mori creaturi (daca este cazul, sau se regenereaza.. etc).
Daca sunt doua damage stepuri (din cauza first strike etc) atunci urmeaza al doilea, in care dau damage DOAR creaturi care nu au dat in primul damage step + cei cu double strike. Procedura este la fel ca si la primul damage step (doar ca exista sansa ca o parte de creaturi sa fie morti deja)
iti dau si un exemplu:
ataci cu Mirran Crusader si este blockat de Augury Owl+Squadron Hawk + Azure Drake si tu ai in mana un Lightning Bolt
In mod normal, te gandesti ca Crusaderul tau e mort (incat dai bolt la Hawk, cu first strike omori pe celalt 1/1, dupa care drake-ul ucide pe crusader)... dar nu e asa:
Pui pe blockeri in ordinea urmatoare: drake + hawk + owl
Dupa care dai un bolt in drake (drake are 3 damage marcat pe ea)
Din cauza ca crusader are double strike se creaza doua damage step.
In primul trebuie sa asignez la drake minim 1 damage (incat are deja 3 marcat pe ea) si 1 hawk... drake si hawk nu asigneaza nimic (nu au first strike)
Drake si hawk moare, dupa care urmeaza inca un damage step, in care a ramas doar Crusader vs Owl.
Crusader da 2 in Owl, Owl da 1 in crusader... crusader lives to fight another day.
Sper ca a fost de ajutor ce am scris, si daca este un pic lung...
Spor.